Organizator

ASOCIAȚIA DE EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ OUTDOOR

Prima asociație din România axată pe promovarea valorilor educaţionale ale activităților în aer liber

Mersul pe jos vara și pe rachete iarna, ciclism montan şi rutier, căţărare pe stâncă, alpinism, speoturism, caiac, canyoning sau schi alpin şi de tură

Mai sus se regăsesc doar o parte dintre activitățile în aer liber (outdoor) a căror practicare are un mare impact educațional și ai căror practicanți este de dorit să fie cât mai responsabil educați în spiritul respectului față de natură și față de activitățile pe care aceasta le face posibile.

Cu sediul secundar în Brașov, una dintre cele mai importante zone montane din țară, AECO și-a propus încă de la înființare (2006) o serie de obiective și direcții de dezvoltare care să aducă toate acestea mai aproape de fiecare dintre noi:

  • Realizarea unor instrumente de lucru moderne și organizarea de evenimente speciale, pentru promovarea educaţiei mersului în natură în rândul tuturor, adulți, tineri şi copii: publicarea de cărţi/ebook-uri, festivaluri de filme pe tematică
  • Organizarea de ture și tabere outdoor în diferite zone din ţară/ străinătate, ca o alternativă de petrecere a timpului liber pentru toți cei atrași de activități în natură
  • Dezvoltarea unor infrastructuri turistice integrate în mediul natural pentru iubitorii naturii dar şi pentru atragerea şi cunoaşterea naturii de către tineri în special
  • Pregătirea şi formarea de persoane pentru desfăşurarea de activităţi outdoor cu tineri şi copii, în condiţii de maximă siguranţă
  • Colaborarea cu alte organizaţii locale, naţionale sau internaţionale pentru obiectivele propuse

O parte din aceste obiective au fost deja atinse, fiind prezentate pe scurt mai jos.

Mai multe informații pe site-ul asociației: www.educatie-outdoor.ro


Proiectul Read & Walk

Proiectul Read & Walk constă în traducerea şi publicarea în limba română a unor cărţi cu valoare educațională consacrate și recunoscute pe plan internaţional.

2014 – Alpinistul fără mâini și fără picioare

Autor: Jamie Andrew

Traducerea: Marian Anghel

ISBN: 978-973-0-17075-7

Prima carte editată în cadrul acestui proiect este impresionanta poveste a lui Jamie Andrew, carte ce a câștigat trofeul de literatură montană la Festivalul internațional de literatură montană de la Banff.

Este o poveste impresionantă, relatată simplu şi uneori chiar amuzant, în ciuda subiectului dur, despre prietenie, pasiune, ghinion, moarte, supravieţuire şi mai ales, despre lunga „ascensiune” înapoi la viaţă a unui om rămas cu permanente sechele fizice în urma unui accident întâmplat în Alpi.

2021 – Jnepenișul

Autor: Cseke Gabor

Traducerea: Ingrid Tomonicska

ISBN: 978-973-0-35375-4

A doua carte din proiect, este un roman-reportaj ce pune în prim plan un eveniment tragic real petrecut în Carpații românești, mai precis în munții Bucegi – Coștila, în urmă cu peste 30 de ani, în timpul unei alpiniade ce avea loc la Bușteni.

La începutul lui octombrie 1983 un club din București organizează un concurs de alpinism în Bucegi – așa numitele ”alpiniade” în epocă, sub egida Federației Române de Turism Alpinism (FRTA). În cadrul lui, doi alpiniști din Secuime își pierd viața iar autorul începe un lucru drum prin ”încrengătura obscură de interese și orgolii”, încercând să-și croiască un anevoios drum, exact ca printr-o pădure de jnepeni.


Ghidul de drumeție montană în familie

O carte unică în România publicată în 2016 de AECO, cu sprijinul Fundației Orange România.

Un ghid de drumeție montană în împrejurimile Brașovului, special adresat familiilor cu copii mici și persoanelor cu dizabilități, unic în literatura montană românească de azi.

Ghidul conține descrierea a aproape 60 de trasee din 6 masive montane din jurul Brașovului, clasificate în funcție de dificultate, însoțite de hărți explicative, imagini și informații utile privind accesul și accesibilitatea traseelor pentru diferite categorii de persoane, alături de numeroase informații privind mersul pe munte în general. În carte sunt descrise trasee aparținând masivelor PostăvaruPiatra MarePiatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucaș (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană).

Autor: Marian Anghel, ISBN: 978-973-0-21757-5


Evenimente culturale pe teme outdoor

Muntele din Livadă a fost un eveniment cultural periodic brașovean, sub forma unor întâlniri lunare adresate tuturor iubitorilor de natură, munte și outdoor din oraș sau în vizită, în care au avut loc numeroase proiecții de filme, fotografii, prezentări de carte, expediții, inclusiv invitați speciali.

Proiectul a avut loc în colaborare cu Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov și Consiliul Județean.


Reading Mountains

”Reading Mountains” (“Munții prin lectură”) a fost un concurs anual de creație pe teme montane organizat de către AECO în România începând din anul 2016, în vederea celebrării Muntelui chiar de ziua sa: 11 decembrie.

Proiectul educational și-a propus să scoată în evidență cultura și literatura montană autohtonă modernă, prin încurajarea tuturor celor ce sunt apropiați de munte să scrie despre aceasta, să citească, să publice și astfel să contribuie la crearea și descoperirea unei alte laturi a Muntelui, mai elevată, mai profundă.

Evenimentul face parte din seria europeană de evenimente similare organizate în zona munților Alpi sub egida Convenției Alpine.


Respectă Munții

Parte a unui proiect internațional mai amplu, organizat sub umbrela Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Alpinism (UIAA), Respectă Munții a avut ca principal obiectiv creșterea nivelului de informare cu privire la impactul pe care activitățile umane îl au asupra mediului montan, promovând activitățile turistice montane responsabile, prin reducerea impactului negativ asupra mediului.

Respectă Munții urmărește liniile trasate în manifestul conex denumit 7 Moduri de a Respecta Munții.

În colaborare cu administrația Parcului Național Piatra Craiului din Zărnești, jud. Brașov


AECO este permanent deschisă către colaborarea în domeniul educaţiei outdoor atât cu alte asociaţii sau persoane juridice din România, cât şi cu profesionişti sau alte persoane ce doresc a se implica în domeniul nostru de activitate. Pentru mai multe informații vizitați pagina noastră de web.
www.educatie-outdoor.ro