BANFF WORLD TOUR

ROMANIA 2018

Festivalul de film montan de la Banff

Festivalul de film montan de la BANFF (Alberta, Canada) este cea mai prestigioasă competiție internațională de filme scurte și documentare despre cultura, sportul și mediul montan din lume. Se desfășoară anual în Canada din 1976, iar circuitul internațional are loc astăzi în peste 40 de țări și 550 de orașe pe glob.

Aproape 375 filme sunt înscrise anual în concurs, iar primele 80 sunt selectate pentru a fi prezentate pe parcursul unei întregi săptămâni în cadrul Festivalului.

Un juriu internațional alege și premiază cele mai bune filme aparținând categoriilor cum ar fi Cel mai bun film - Sporturi Montane, Cel mai bun Film - Mediu Montan sau Cel mai bun Film - Aventură. Din această selecție se realizează apoi, pentru circuitul internațional, un material de peste 2 ore ce conține filme provocatoare ale căror subiecte variază de la documentare despre regiuni și culturi îndepărtate până la filme despre sporturi pline de adrenalină, în funcție de specificul publicului din fiecare zonă unde acesta are loc.

Începând cu 2018, circuitul internațional BANFF WORLD TOUR este prezent și în România, fiind organizat de către Asociația de Educație și Cultură Outdoor (AECO), cu sprijinul deosebit al Ambasadei Canadei în România. Selecția de filme prezentată anul acesta cuprinde opt dintre cele mai bune filme câștigătoare din cadrul festivalului. Acestea acoperă diverse activități outdoor: mountain bike, schi alpinism și extrem, caiac și expediții polare, scufundări libere, cățărare pe stâncă, într-o proiecție totală de aproximativ două ore.